Må velge det minste av to onder

3

Styreleder Jon Pederson (til høyre) hadde i likhet med ekteparet Erma og Leroy Hammond stor sans for den norske dokumentarfilmen «Søsken til evig tid». Begge foto: Elin Høyland

Utenriks 

Presidentvalget i USA 2016

Må velge det minste av to onder

Norskamerikanske Jon Pederson mener amerikanere må tåle at europeere blander seg inn i deres presidentvalgkamp.

4

Frode Buanes

Publisert: 07.10.2016 — 21:49

Rundt 30 personer sitter trollbundet på stoler i et mørkt kjellerlokale i Minneapolis i den amerikanske delstaten Minnesota.

På lerretet foran dem vises vakre naturscener fra vestlandsfjorder. Den prisbelønte dokumentarfilmen «Søsken til evig tid» skildrer dagliglivet til søsknene Magnar (nå 76 år) og Oddny (73) Kleiva fra Naustdal i Sogn og Fjordane.

2

Mens filmen i Norge gjorde suksess fordi den fortalte om en nøktern livsstil som i dag er fremmed for mange, fenger den definitivt også mange i USA.

Kjendisliv?

Hovedpersonene Magnar og Oddny Kleiva lever nemlig mye på samme vis som da norskamerikanernes forfedre utvandret til Minnesota på siste halvdel av 1800-tallet. Det er nettopp slik de er blitt fortalt at Norge er.
Blant Minnesotas befolkning på 5,4 millioner mennesker, rapporterer hele 840.000 personer at de er av norsk avstamning.
Norsk-klingende stedsnavn florerer. I Minneapolis finner du før øvrig også alkoholutsalget «Skol».

Tilstede på arrangementet ved Norway House i Minneapolis er også filmregissøren selv, Frode Fimland. Amerikanerne benytter anledningen godt når det etter filmen åpnes for spørsmål:
– Hvordan taklet de kjendisstatusen som må ha kommet etter filmen? undrer en kvinne.
– Jeg er stolt av å kunne si at Magnar og Oddny fortsatt lever det samme livet, forteller Fimland, før han og sønnen går i gang med å selge dvd-er av filmen til de ivrige tilhørerne.

«Påvirker resten av verden»

For norskamerikanere kan det virke som om veien til Europa er blitt stadig lengre – i hvert fall politisk.

Jon Pederson er styreleder i Norway House, som legger til rette for norskamerikansk forretningssamarbeid og spredning av norsk kultur i Minnesota.

1

– Jeg kan kjenne meg igjen i historiene mine foreldre fortalte meg, sa en av de kvinnelige fremmøtte til filmregissør Frode Fimland (foran), etter at han hadde vist frem dokumentarfilmen «Søsken til evig tid» på Norway House i Minneapolis.

Nylig var Pederson på reise til Europa. Da ble han kontinuerlig bombardert med spørsmål om det amerikanske valget og hvorfor så mange amerikanere kunne støtte Donald Trump.

Pederson sier mange amerikanere blir lettere oppgitt og at de mener europeere bør «stay out of our business». Så enkelt mener han likevel ikke at det er.
– Jeg innser at det som skjer i USA påvirker resten av verden.

 

«Pinlig for meg»

Selv er ikke Pederson fornøyd med hverken Hillary Clinton eller Donald Trump.
– Du stemmer på det minste av to onder. Er virkelig dette det beste vi kan komme opp med? Denne «krigen» er pinlig for meg som nordmann, sier den høyreiste mannen, som beskriver seg selv som nordmann selv om han ikke snakker mer enn «gammelnorsken» han hørte da han vokste opp.
Pederson eier et lite selskap som selger og reparerer utstyr til veiarbeid og gruvedrift. Fra sin far har han lært å holde kortene tett til brystet om hvilket «av ondene» han foretrekker.
– Jeg spurte min far da jeg vokste opp om vi var demokrater eller republikanere. Han svarte «vi er ingen av delene, vi er forretningsfolk».

«Clinton lyver»
Erma og Leroy Hammond tok også veien innom Norway House for å få med seg filmen som byr på en solid dose nostalgi og norsk nasjonalromantikk.
– Jeg vil heller ha Trump enn Clinton. Han har mindre faglig bakgrunn enn henne, men Clinton er blitt tatt i løgn, sier Erma Hammond.

Men tror dere Trump alltid sier sannheten?

– Når valgkampen startet sa han alt mulig, men nå tenker han mer over hva han sier, sier ektemann Leroy.
Leroy Hammond har i likhet med en rekke andre fra Minnesota tatt en gentest for å finne ut hvor han stammer fra.
– Jeg er 16 prosent skandinavisk! Det var veldig overraskende. Jeg har alltid blitt fortalt at jeg er tysk, fransk eller kanadisk, forteller han – tydelig fornøyd.

Frode Buanes
Reportasjeleder (assistant editor)
frode.buanes@dn.no

No comments posted yet

Please fill in the text box to submit a comment.Required
Please fill the required field.
Please fill the required field.